Mongolen zijn zo gek nog niet!
Door: Rienke en Martine
Blijf op de hoogte en volg Martine, Rienke
21 September 2006 | Mongolië, Ulaanbaatar
Wat geweldig dat als je zo'n tijd niet achter de computer hebt gezeten zoveel enthousiaste berichtjes leest!! We zijn zelf ook nog steeds laaiend enthousiast en vermaken ons uitstekend tussen onze soortgenoten.
Zoals sommige inmiddels misschien door hebben zijn we langer in het land der Mongolen gebleven dan het plan was. Het kostte wat moeite om het land binnen te komen, want de toegang tot onze trein werd versperd door een gigantische Russische kenau die al wijzend op onze fietsen alleen maar heel hard "njet" bulderde. Na een hoop hijsa en hulp van andere reizigers is het ons toch gelukt om met fiets en al over de grens te komen. En gelukkig maar, want dit land is geweldig! Tussen Rusland en China lijkt het klein, maar het is nog 70x zo groot als Nederland.
Onze eerste avond in Mongolie zijn we naar een traditionele muziekvoorstelling geweest... Het gezang had veel weg van geiten geblaat (ze knijpen hun keel dicht en proberen er dan uit alle macht lucht door heen te persen)... Het is ons tijdens al onze zangsessies in de auto nog niet gelukt om dit te evenaren.
Samen met een Brit, een Nieuw Zeelander en een Israelier hebben we 9 dagen in een Russisch 4x4 busje door het land gecrossed, oftewel gehobbeld en gebobbeld!! De wegen zijn gewoon wat bandensporen dwars door de woestijn en gelukkig bleek onze chauffeur een ingebouwd kompas in zijn hoofd te hebben. Dat was erg geruststellend, want de weg vragen is erg lastig als je maar drie auto's per dag tegen komt. Het is echt ongelofelijk uitgestrekt en verlaten met een bevolkingsdichtheid van 1,5/km2! Gelukkig zijn er 6 keer zoveel beesten als mensen, wat voor heel veel vermaak heeft gezorgd.
We hebben over 200 m hoge zandduinen kameelgereden, helaas ruiken we nu nog naar ze :( Vervolgens geprobeerd te slapen tussen de schetende schapen en geiten en niet te vergeten de kamelen. Voor deze trip vroegen wij ons nog af wat voor geluid ze maakten, we zijn er intussen uit: een voorbij scheurende motor met een zieke zeeleeuw achterop! Een betere omschrijving kunnen we niet geven... We hebben dwars door de bergachtige graslanden gedraafd op een soort veredelde ezels (Rienke kon net niet meesteppen) waar je heel hard "KOE" tegen moest roepen om ze vooruit te krijgen.. De enige echte wilde prezwalsky-paarden ter wereld waren een stuk indrukwekkender, maar gelukkig hoefden we daar niet op te rijden...
's Nachts sliepen we in "gers", een soort stoffen igloos waar de meesten Mongolen nog steeds in wonen en hiermee vier keer per jaar verhuizen om zich telkens aan de erbarmelijke weersomstandigheden aan te passen. De temperatuur schommelt hier namelijk tussen de +40 en -40 graden C!!! Met nul graden vonden wij het al nodig om de tent in de fik te steken, van zo'n actie krijg je het vanzelf warm!
De nomaden stralen zelf ook veel warmte uit, we werden overal heel gastvrij verwelkomd! Dit betekende echter wel dat we de meest bijzondere "lekkernijen" kregen voorgeschoteld. Dus gezicht strak in de plooi terwijl je kokhalzend probeert alles binnen te houden. Het eerste kopje zoute yak-melk was even schrikken, maar als je doet alsof het soep is, is het goed binnen te houden.
Bij volgende beproeving: gefermenteerde paardenmelk (probeer dit niet thuis: karnemelk een paar jaar buiten de koelkast laten staan) verlangden wij smachtend naar de zoute thee. Om deze smaak te camoufleren kregen we zo mogelijk nog zuurdere bakstenen gevoerd; blijven lachen en nog een slokje nemen;)!! De mensen waren zo oprecht vriendelijk dat we dit graag voor ze over hadden. Waarschijnlijk hadden ze zelf ook heel veel lol om ons gestuntel.
Na verloop van tijd begonnen onze lichaamsgeuren de stank van melk en de dieren te overtreffen, maar of dat nou een vooruitgang was... Met 9 keer douchen in 21 dagen hopen wij ons diepte record bereikt te hebben... En die mannen maar zeuren wanneer we de auto vol met deo spoten...
Morgen stappen we op de trein om in China de fietspaden te gaan testen!
Dikke kus voor iedereen!
21 September 2006 - 14:03
Papenmamwiersma:
Heerlijk dat jullie weer boven water zijn. Wij zitten in Frankrijk op de geiten van Marianne te passen en begrijpen jullie dierenverhalen dus. Geweldig, om helemaal vrolijk te worden.Dikke smakkerds.
Erg fijn om zo van jullie te horen. De komende weken (ik denk tot 2 of 3 oktober) zijn we praktisch alleen bereikbaar per mail en web (geen skype want de verbinding is hier vreselijk traag). Dit zijn de echte binnenlanden - hoewel, jullie zullen vast af en toe ook wel geen bereik voor je mobiel hebben in China. Fem weet alles van de plannen om Rienke's credit card door te krijgen.
Dag lieve megaule -
21 September 2006 - 14:34
Femke:
Wauw! Wat gaaf! En wat een foto´s! Wil ik ook zien! Enne, top dat jullie je aan de lokale delicatessen gewaagd hebben! Ik kon enig leedvermaak niet onderdrukken.... -
21 September 2006 - 14:41
Bongie:
hey meiden! Ik heb erg gelachen om jullie verhaal over het voedsel van de mongolen! hihihi
Leuk om weer jullie avonturen te lezen. Ben weer benieuwd naar jullie volgende bericht hier!
En oh ja marty, ik ben eindelijk afgestudeerd!!! woohoo! jammer dat je niet bij m'n diploma uitreiking kan zijn.
Veel plezier nog!!! En hopelijk tot snel!
xxx
Bong -
21 September 2006 - 15:18
Maaike:
WOW! Wat een verhaal, haha! En wat een foto's! Gaaf meiden! Ik kijk al uit naar jullie volgende bericht! :) X -
21 September 2006 - 20:44
Toos&wim:
Met spanning jullie bericht afgewacht. Jullie hebben je weer niet verveeld en wij hebben weer genoten van het smeuïge verslag en de foto's. Fijne reis naar Peking en succes met het monteren van de fietsen! -
22 September 2006 - 12:47
Schapie:
waaauw wat een cool verhaal+foto's. Ik ben nog altijd NIET jaloers ;). Geniet lekker verder en ik wacht braaf op het volgende avondtuur!!! Dikke kus van schappie -
22 September 2006 - 19:52
Lisette:
Wat een fantastische foto's en wat een prachtige reis. De vergezichten op het meer en foto's in de trein dat je op zo'n oppervlakte alle mogelijke houdingen en standjes aan moet nemen om je in shape te houden. En mongolië. Het boek het land van de toornige wind kwam weer helemaal boven. Een aanrader om wat meer te leren over de mongoliers. Wat een top reis. Heel veel liefs, succes en moed en veel goede ervaringen dikke kus lisette -
23 September 2006 - 09:45
Eef:
Wow! You girls rock! Super mooie foto´s! Heel leuk verhaal! Nice! Vind het wel een beeeeetje oneerlijk dat ik gewoon al een tentamen heb gehad!!! :-( xx Eveline -
23 September 2006 - 19:40
Marijn:
Meiden, wat een geweldig verhaal. Ben zelf net in Addis aangekomen en heb heerlijk op mijn hotel kamer zitten grinniken om de verhalen en fotoos. Wens jullie veel plezier in China en vindt het heerlijk om zo over jullie schouder mee te reizen. Liefs - keep smiling xxxxxxxxxxxxxx -
24 September 2006 - 11:49
Merel:
Wat een toffe verhalen en foto's, ben jaloers!
Geniet ervan!
Liefs pluis -
25 September 2006 - 14:52
Govert:
Supermooi verhaal en fotos! Wat veel (achteraf) leuke en interessante dingen beleven jullie! Maar jullie gingen toch fietsen, niet in een 4x4 hangen? -
25 September 2006 - 15:51
Regula:
Zit er echt fantastisch uit en klingt ook nog eens leuk.....! Geniet ook een beetje voor mij dan neem ik wat extra douches...;)
dikke knuffel,