Sua s' dei!!! - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Martine, Rienke van Aalst, Wiersma - WaarBenJij.nu Sua s' dei!!! - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Martine, Rienke van Aalst, Wiersma - WaarBenJij.nu

Sua s' dei!!!

Door: Rienke en Martine

Blijf op de hoogte en volg Martine, Rienke

13 Januari 2007 | Cambodja, Phnom-Penh

Wat doe je als je met oud en nieuw in de bruisende wereldstad Saigon bent en er is geen vuurwerk?? Dan zoek je naar een andere manier van vermaak: de volkssport #1; karaoke! Het nummer 'Happy New Year' sloeg in als een bom bij honderdvijftig man publiek en dus werd Martine geen keus gelaten dan een toegift te geven... Kortom, we zijn met een vrolijke noot het nieuwe jaar ingegaan!!

Drie dagen later dan gepland scheurden we ons los van onze hangmatten in ons paradijs aan zee. Het luie zweet was er zo vanaf getrapt aangezien we afgeleid werden door een Zwisters meisje dat ons vergezelde. Zij fietst al drie maanden alleen door Azie. Zij liever dan wij;) het is toch heerlijk om elkaar af te kunnen troeven met het aantal blaren op je kont?!

De overvloed aan water in de Mekong Delta weerhield dit drietal er niet van om dit levendige gebied te verkennen. Al eilandhoppend op onze 'water'fietsen verplaatsten we ons richting Cambodja. Op het water keken we onze ogen uit naar alle bedrijvigheid in de drijvende dorpen en de SRV-mannen per boot die de paalwoningen bevoorraden met verse (vogelgriep)kippen.
Op het land zijn alleen maar wegpiraten te zien die een grote chaos van het verkeer maken. Onze enige uitweg uit deze gekte was zandfietsen over goed verborgen hobbelweggetjes.

Over vies worden hoeven we ons geen zorgen te maken, aangezien een douche nu bijna standaard in ons dagprogramma is opgenomen. Dankzij maatregelen van de Vietnamese regering zijn wij als buitenlanders verplicht om in de door de overheid toegewezen (lees: dure) hotels te verblijven. Een voordeel hiervan is dat er uit het gat dat dient als w.c. geen ratten en kakkerlakken meer kruipen en dat je niet boven dit gat, maar ernaast kan douchen. Warm water laat nog op zich wachten, maar dat is dan ook het laatste waar we behoefte aan hebben als we oververhit van onze fietsen stappen.
Ook tijdens logeerpartijtjes bij locals moeten we op onze hoede zijn gezien het feit dat dit eigenlijk verboden is...

Het afscheid van Vietnam bracht gemengde gevoelens met zich mee. Naast de vele variaties in het tropische landschap was het stiekem ook wel een verademing om het land te verlaten. Dit besef kwam direct bij aankomst in Cambodja waar het eten weer smaak heeft en de mensen een stuk oprechter en ontspannener zijn.

Een wereld van verschil! Van een gladde asfaltweg naar een stoffige, hobbelige zandweg door een land wat een grote boerderij lijkt te zijn. Het landschap is veel dorrer en droger, uitgemergelde witte koeien struinen door gele vlakten met her en der een palmboom en een verdwaalde berg. De bevolking is duidelijk armer en de Cambodjanen zien er totaal anders uit; grote, sprekende ogen, donkerder, vierkant en sterk gebouwd.
Bobbelend over rode zandpaadjes (blijkbaar een alternatieve rode loper) werden onze sterallures weer flink opgekrikt door de juichende kinderen. De hele dag zijn we druk bezig om langs gaten en kuilen manoevreren, intussen enthousiast zwaaiend en dat zonder te vallen!!!!

Na 40 km lang onze nieuwe spaken en voorvering uit te hebben getest bereikten we een zeldzaam fenomeen in Cambodja; ASFALT!

We begonnen meteen goed op de highway 1. Deze tweebaansweg, waar het verkeer niet harder dan 80 km per uur gaat is een heel spektakel gezien vanaf de fiets. Overbeladen minibusjes met 25 mensen erin en nog eens 15 mensen op het dak!! (kippen, varkens en eenden niet meegerekend)
Ook de zigzaggende brommertjes transporteren volledige kinderboerderijen... 2 koeien, 3 varkens of 45 kippen op een brommer;)!!

We doen hard ons best om tijdens het bewonderen van alles wat aan ons voorbij raast niet per ongeluk van de weg te rijden, je zou zomaar een klapband kunnen krijgen.... De 4 miljoen onontplofte mijnen die door het hele land verspreid liggen vermoeilijken ook de sanitaire stop. Daar hebben hier een mooie oplossing op gevonden. Een toilet op ander halve meter boven het water: koorddansen er naar toe om vervolgens de vissen te zien vechten om je uitwerpselen.

In Phnom Penh viel Martine flauw in de armen van een Hollandse god. Hier heeft ze vervolgens vooral de binnenkant van de hotelkamer bewonderd waardoor onze fietsplannen in dit geweldige land even moesten wijken.

Na nog even een fietstochtje naar de kust te hebben gemaakt gaan wij morgen op weg naar Siem Reap, waar we een maand fysiotherapeutje gaan spelen. In het Angkor Children's Hospital hopen wij ook nog iets nuttigs te kunnen doen tijdens onze reis en de wereld misschien een heel klein stukje te kunnen verbeteren...;)

Eindelijk een aantal weken een eigen plekje onder de zon en even niet uit onze vieze, stinkende fietstassen te hoeven leven!!!

2007 dikke kussen,

Rienke en Martine

• 13 Januari 2007 - 17:07

Jill:

Shit! Wat zijn jullie bruin zeg...
    marty heb je geen cd opgenomen naar aanleiding van je karaoke performance? wie weet heb je een goudmijn in handen daar..kusss

• 13 Januari 2007 - 17:27

Es:

hahahahah Tie reken maar dat we gaan karaoken als je terugbent, ik wil dat natuurlijk wel ns live aanschouwen!!Geniet ervan meiden 2007 en 1 kusjes terug xxxxxxxx

• 13 Januari 2007 - 17:40

Mamatoos:

Wat een leuke foto's weer!Heerlijk die zon te zien, terwijl het hier zo somber is. Geniet allebei met volle teugen, dan doen wij dat ook.

• 13 Januari 2007 - 17:41

Mamatoos:

Vergeten: heel veel knuffels!!!!!!!!!!!!

• 14 Januari 2007 - 10:16

Efie:

Hey meiden! Wow dat dat ene meisje helemaal alleen aan het rondfietsen is! Lijkt me wel een beetje saai. Gelukkig dat ze jullie tegengekomen is! :-)Maar ehhh Martine ik verwacht wel wat meer details over die zo genoemde "Hollandse god"...:-p xxx Efie

• 14 Januari 2007 - 21:10

Sab:

groet van sab

(sab reageert bijna nooit maar leest(meestal...) wel mee)

• 14 Januari 2007 - 21:28

Maarten En Hanny:

We genieten weer van jullie reisverslag!Trouwens nog de beste wensen en een gezond 2007 toegewenst vanuit een somber Nederland gr Maarten en Hanny

• 15 Januari 2007 - 06:05

Patries:

Hey girls
    wauw, altijd al gedacht dat je een stem als een engeltje had, ti! Wat klinken jullie verhalen toch weer vies.....uuhh kicken!
    Succes met het werken in het kinderziekenhuis. Echt top dat jullie dat gaat doen.
    You go girls!
    Vanuit zonnig Perth, Patries

• 15 Januari 2007 - 10:35

Nicolien:

He meisjes,

even van de fiets af nu?!
    hebben jullie al een telefoonnummer?

wil je stem weer even horen ;)

xxxxxxx

• 15 Januari 2007 - 15:58

Jilliebillie:

Klinkt weer geweldig met beeeeeldige foto's! Kijk weer uit naar jullie volgende verhaal! Denken jullie trouwens na dit avontuur nog een fiets over te hebben?? Haha, zoals ze daar aan die auto hangen, ach het zal wel wennen op den duur... Heel veel plezier tijdens het maandje werken! Niet te hardhandig he, met die ielige menskes!
    X Jildez, voor Rienkie Jilliebillie

• 15 Januari 2007 - 21:37

Maaike:

Hahaha, vet cool allemaal! :)

• 16 Januari 2007 - 08:10

Marcel:

Nog interesse in een zangcarriere bij een hippe coverband? (10denz) Regel dan meteen een paar optredens daar in de buurt. Lijkt me helemaal leuk na dit verhaal!

• 16 Januari 2007 - 08:29

Simone:

Hoi schatjes,

Zijn jullie inmiddels al in het kinderziekenhuis aan het werk? Zal vast wel fijn zijn om even een vast plekkie te hebben! En natuurlijk even alle spiertjes en botjes rust geven na al die 1000zenden km fietsen!

Binnenkort bellen?? Laat dan even een nr weten! Dikke kus

• 16 Januari 2007 - 12:26

Marijn:

Ha lieve lieverds, lekker 2007 kusjes. Wij zijn goed aangekomen in Kaapstad en broeden onder de betovering van ded tafelberg ijverig. Fijn dat jullie even pas op de plaats kunnen maken en ik ben heel benieuwd hoe het werken in een Cambodiaans ziekenhuis bevalt! Klapzoenen

• 18 Januari 2007 - 08:49

Jessie En Joris:

He meiden,

zijn jullie al in Siem Reap? Laat even weten waar jullie precies gaan werken, dan komen we even buurten!

Groetjes, J&J

• 22 Januari 2007 - 14:51

Machiel & Dinusha:

Hey! Gaaf om wat van jullie te horen en dat jullie je draai al aardig vinden!Is er veel werk te verzetten voor jullie? Hopelijk is er niet al te veel kinder-leed!
    Wij zitten inmiddels in Bangkok en hebben een toptijd gehad in Cambodja!Heerlijk op t strand geslapen en met een catamaran gezeild! Zelfs een dolfijn voor de boot gehad!Hopen dat het lukt eerst naar ozzie te gaan en N-Z! Daarna indd weer terug en misschien een hospital zoeken waar we wat werk kunnen verzetten. We gaan misschien ook iets voor straatkinderen doen....
    Heel veel plezier en succes nog daar en we houden contact!grtz!

• 24 Januari 2007 - 17:44

Maartje:

Hola sporty spicies, dit ziet er weer super uit allemaal. En binnenkort komt Den Tuk nog even op visite hoorde ik, ik ben jaloers op al die gezelligheid! Veel plezier samen.
    Kus,
    Maartje

• 26 Januari 2007 - 11:36

Marjan Warning:

Zo meiden, wat hebben jullie er een gweweldige tocht op zitten! Niet alleen qua afgelegde afstanden, maar vooral ook qua belevenissen! Leuk, dat jullie daar een maand gaan werken. Ben zeer benieuwd hoe dat is daar!
    Désiree zit met 2 vriendinnen nu nog in Thailand, maar vertrekt over enkele dagen naar Laos. Ze zijn in Kuala Lumpur begonnen. Misschien komen jullie elkaar nog ergens tegen. Zou wel gek zijn!
    Veel plezier nog, dames!!!!

• 27 Januari 2007 - 05:12

Desiree Warning:

Heej:)
    Wat gaaf zeg wat jullie doen!! Ik kreeg de site door van je moeder, wat gaaf zeg! Siem Reap is echt leuk he en die tempels zijn zooo prachtig! Was er 2 jaar geleden en vond t echt super daar! Heel veel plezier nog en een hele goede reis! Liefs Desiree (sandeeshau.waarbenjij.nu)

• 27 Januari 2007 - 11:46

Es:

Ti,je msn reageert vaag!!!
    have fun xxxxx

Verslag uit: Cambodja, Phnom-Penh

We gaan fietsen!!!!!

Aantal fietsers in Beijing: 9.000.002
Aantal lekke banden: 3
Aantal keer van de weg gereden: 1
Anderen van de weg gereden: 5
Aantal keer van de fiets gevallen: 5
Aantal Mongolen geteld: 2....:)
Aantal keer hutspot gegeten: 0
Aantal sneeuwpoppen gebouwd: 1
Aantal kippen doodgereden: 1
Aantal keer echte chocola gegeten sinds Rusland: 3
Aantal kilo's afgevallen: 0

Tsja, we heben het maar druk met al ons getel, lang leve de statistieken!

Wat de resultaten van Rusland betreft:

Aantal lachende Russen: 6
Aantal fietsers geteld: 38
Aantal soorten vodka geproefd: 8
Aantal soorten chocola getest: 14

Resultaten Mongolie:

Aantal fietsers geteld: 14
Aantal keer gekokhalsd: 9 keer p.p.
Aantal keer gepoept: R: 21 keer
M: 0 keer

Resultaten China:

Aantal fietsers geteld: ontelbaar
Aantal maden op een gemiddelde wc: idem
Aantal afgevroren tenen: 0
Aantal bijna afgevroren tenen: 20
Aantal Tai Chi moves correct uitgevoerd: 0

Resultaten Vietnam:

Aantal fietsende winkels geteld: 3.000.000
Aantal kippen doodgereden: 1 (i.m.)
Aantal keer afgezet: 49

Aantal tempels gezien: 101
Percentage vriendelijke Cambodjanen: 100%

Resultaten Thailand:

Aantal foto's van de koning gezien: 10.000
Aantal taxi's in Bangkok: 9.000.000 (1/inwoner)
Aantal wilde olifanten gezien: 3
Aantal keer niet lekker gegeten: 0
Aantal keer gedoken: 2
Aantal winkels leeggekocht: 13

Veel liefs,

Rienke en Martine

15 Augustus 2007

Op de fiets naar 't werk...

18 Maart 2007

Mengalaba!!!

20 Februari 2007

Beijing-Bangkok By Bike: 6033km!!!

01 Februari 2007

Driving physios

13 Januari 2007

Sua s' dei!!!
Martine, Rienke

We gaan fietsen!!!!! Een half jaar lang gaan wij te fiets Azie onveilig maken.. Alhoewel, om te beginnen spelen we een beetje vals en nemen we de trein van Moskou, via Ulan Batur(Mongolie)naar Beijing. Daar stappen wij op onze fietsjes richting Bangkok!! Ajb niet vragen hoeveel kilometer dat is...;) Al fietsend hopen wij een hele hoop avonturen te beleven die wij hier op de site met jullie kunnen delen zoals: Aantal fietsers in Beijing: 9.000.002 Aantal lekke banden: 3 Aantal keer van de weg gereden: 1 Anderen van de weg gereden: 5 Aantal keer van de fiets gevallen: 5 Aantal Mongolen geteld: 2....:) Aantal keer hutspot gegeten: 0 Aantal keer hond/kakkerlak gegeten: 0 Aantal keer verdwaald: 0 Aantal keer overwogen om naar huis te gaan: 0 Aantal kilometers afgelegd: 6033 Aantal sneeuwpoppen gebouwd: 1 Aantal kippen doodgereden: 1 Aantal keer echte chocola gegeten sinds Rusland: 3 Aantal kilo's afgevallen: 0 Tsja, we heben het maar druk met al ons getel, lang leve de statistieken! Wat de resultaten van Rusland betreft: Aantal lachende Russen: 6 Aantal fietsers geteld: 38 Aantal soorten vodka geproefd: 8 Aantal soorten chocola getest: 14 Resultaten Mongolie: Aantal fietsers geteld: 14 Aantal keer gekokhalsd: 9 keer p.p. Aantal keer gepoept: R: 21 keer M: 0 keer Resultaten China: Aantal fietsers geteld: ontelbaar Aantal maden op een gemiddelde wc: idem Aantal afgevroren tenen: 0 Aantal bijna afgevroren tenen: 20 Aantal Tai Chi moves correct uitgevoerd: 0 Aantal hoogtemeters afgelegd: was best leuk geweest als we een metertje hadden gehad die ons dat kon vertellen... Resultaten Vietnam: Aantal fietsende winkels geteld: 3.000.000 Aantal kippen doodgereden: 1 (i.m.) Aantal keer afgezet: 49 Aantal fruitshakes verorberd in de hangmat: 37 Aantal zandkorrels die nog steeds in onze fietstassen zitten: 512.000.000 Aantal ongelukken gezien: 59 Resultaten Cambodja: Aantal kindertjes blij gemaakt: 213 Aantal landmijnen geraakt: 0 Aantal kilometers asfalt gezien: 47 Aantal keer gekotst: 6 Aantal tempels gezien: 101 Percentage vriendelijke Cambodjanen: 100% Resultaten Thailand: Aantal foto's van de koning gezien: 10.000 Aantal taxi's in Bangkok: 9.000.000 (1/inwoner) Aantal wilde olifanten gezien: 3 Aantal keer niet lekker gegeten: 0 Aantal keer gedoken: 2 Aantal winkels leeggekocht: 13 Veel liefs, Rienke en Martine

Actief sinds 12 Aug. 2006