Weer met beide benen op de grond?!
Door: Rienke en Martine
Blijf op de hoogte en volg Martine, Rienke
16 November 2006 | China, Dali
Inmiddels zitten we niet meer met ons hoofd in de wolken, maar het leven als fietser blijft mooi!
In Litang was het ons te koud, dus zijn we op de fiets naar het Zuiden gestapt. Helaas hadden we even niet ingecalculeerd dat het op 4400 meter nooit warm is! Maar als je halverwege een klim bent zit er weinig anders op dan je tent op te zetten tussen de bevroren beekjes. Enthousiast stampten we de haringen in de grond en tegen de tijd dat we onze tent inkropen was het buiten al ver onder het vriespunt.
Dit keer hadden we niet alleen tig lagen kleding en plastic zakken nodig om ons warm te houden, maar zochten we tevens ons heil in Chinese 'wijn' (50%) en slaapzak-dansen op onze Nederlandstalige muziek. Alle moeite was niet geheel voor niks aangezien er nog geen ledematen afgevroren zijn.
's Ochtends bleek onze tent in een iglo te zijn veranderd en met -13C stonden we met onze AH bonuspassen het ijs van de tent te krabben.
De enige manier om te ontdooien was doorklimmen naar onze hoogste pas op
4870 meter!!
JOEPIEIEIE! Boven op de berg hebben we een vreugdedansje gedaan, maar het zuurstof tekort dwong ons om dit voortijdig te staken. Jammer we niet zoals kettingrokende Chinezen een zuurstoffles bij ons hadden...
De echte beloning kwam natuurlijk pas na de klim met een geweldige afdaling. Deze werd echter grondig verstoord door een enorme kudde yaks die de hele weg in beslag nam.... Best gezellig maar Martine werd bijna van haar fiets geduwd door een nieuwsgierige yak.
Behalve yaks lopen er ook veel interressante mensen op de weg. We hebben veel nieuwe stammen ontdekt: de welbekende roodkapjes, multifunctionele theedoekhoofden, smurfen, tulbanden, lopende poppenkasten, verpleegsters van het blauwe kruis en Zwarte Pieten. Een groot theater hier!
In de kou zweten we toch niet, dus douchen is niet nodig zo dachten wij. Maar al dobberend in warme bronnen midden in de bergen kwam er toch verdacht veel vuil van ons af...:) Dit deed ons verlangen naar een echte douche dus hebben we ons in Zhongdian tegoed gedaan aan de hier schaarse Westerse luxe. Na een week lang teren op instant noedels een fijne afwisseling: brownies, chocola en yoghurt met muesli!!! Wat kan het leven toch goed zijn!
Ook op fiets is het nog steeds genieten. Vanaf nu is het meer afdalen dan stijgen en dat bevalt goed! Onze remblokjes hebben het hard te verduren, maar we sparen ze door met 60km/uur door de haarspeld bochten te vliegen;)... Een van deze afdalingen bracht ons naar de Tiger Leaping Gorge... We hebben hard ons best gedaan om tijgers te spotten, maar helaas zijn we niet verder gekomen dan duizelingwekkende diepten en een kolkende rivier... Je krijgt er spontaan hoogtevrees van!
Nu zijn we weer in de stad, waar we niet kunnen genieten van de rust en natuur maar de Chinese toeristen zijn minstens zo interressant!! Het is net een circus. Overal krioelt het van de toergroepen die je kan onderscheiden door gekleurde petjes en stickers, allemaal als schapen achter een reisleider wild zwaaiend met vlaggetje en megafoon aan hobbelend.
Hoewel we intussen alweer een tijdje in China verkeren, verbazen we ons nog steeds regelmatig over de manieren van de Chinezen. Toeristen die schaamteloos op tronen tussen de schouders van gebochelde mannetjes worden rondgedragen, vrouwen die in de bus over hun schouder tegen het raam roggelen en dansende Chinezen op alle stadspleinen. Dit is echt een heel apart fenomeen, 's avonds tegen achten verzamelen zich enorme groepen mensen van alle leeftijden, uit luidsprekers klinkt Chinese popmuziek en iedereen begint massaal te aerobicen. Bij elk nummer hoort een apart dansje dat iedereen kent. Wij konden het natuurlijk niet laten om lekker mee te dansen...
Dit vonden we zo inspirerend dat we nu ons nu op het Tai-chi-en hebben gestort. Hier in Dali volgen we een week een cursus om even wat anders te doen dan alleen maar fietsen. Zoals te verwachten zijn we hier veel te lomp voor en regelmatig liggen we op de grond van het lachen. Onze stijve fietsbenen worden helemaal uitgerekt door onze master die van elastiek lijkt te zijn. We blijven braaf oefenen en hebben goeie hoop dat we het ooit gaan leren.
Dali is in ieder geval een heerlijk plekje om helemaal bij te komen. Het is een ontspannen sfeertje, met leuke, relaxte mensen. Misschien heeft het iets te maken met het feit hier overal in het wild wiet langs de kant van de weg groeit....
Relaxte knuffels,
Martine en Rienke
ps. wederom een nieuw telefoonnummer: 0086 13618887288
16 November 2006 - 15:43
Stella:
mensen wat heb ik weer genoten van jullie tokkel en de mooie foto's, moet weer even terug keren naar hier hoor, zou best in een fietstasje mee willen reizen!
Hier is het volop herfstweer met wind om het huis en inderdaad al iets van Sinterklaas in de lucht, bij de peuters al druk over aan het voorlezen en zaterdag komt hij in het land.
geniet intens van een weekje even geen fietszadel en hele fijne uurtjes aldaar,
veel liefs, stella -
16 November 2006 - 15:43
Regi:
Ongelovelijk wat jullie elke keer weer mee maken! ik wil ooooook!!!
geniet er nog van!
dikke knuffel -
16 November 2006 - 15:47
Frédérique N.:
Het blijft fantastisch om jullie ervaringen te volgen. Ik raak niet uitgekeken op die prachtige foto's.Wanneer komt het boek uit?
groeten van een bewonderaar uit Gouda! -
16 November 2006 - 15:53
Femke:
Sjezus wat gaaf! Wat een mooie foto´s! Enne, een beetje strekken kan geen kwaad hoor ;-) -
16 November 2006 - 15:58
Schaap:
whaaaa wat een verhaal!! Niet te geloven wat voor coole dingen jullie uitspoken, en dan ook letterlijk cool brrrrrrrrrr ik zou er niet blij van worden bij -15 in een tentje... maar echt fantastisch hoor en die foto's geweldig!!!! heel gaaf! geniet van een welverdiende luxe, x schapie, die bij +10 al zit te bibberen, heb toch een iets te dun vachtje denk ik... -
16 November 2006 - 16:05
Sabine:
Geweldig geschreven weer! Een zeer welkome onderbreking tijdens een lange dag werken.. Super gave foto's, voel me bijna een beetje in China nu! (tot ik weer naar buiten kijk...) Geniet van deze week rust en daarna uiteraard weer van de schitterende tochten..
Kus -
16 November 2006 - 16:36
Wen:
Wat goed dat jullie toch nog jullie AH bonuskaart hebben meegenomen!!!!!!
Het stelt me gerust dat jullie zwarte piet toch nog hebben kunnen zien en misschien komen jullie in het poppenkastje wel sinterklaas tegen.....
Wat een superfoto's en avonturen!
tai chi ze!!!! Rienke het ziet er goed uit!!!
xxxxxxxxxxx -
16 November 2006 - 16:40
Wen:
Martien..... neem je die gebedsvlaggetjes voor me mee?? Ze zijn zooo leuk! -
16 November 2006 - 17:49
Li:
Hey lekkertjes! Ook in Engeland hebben jullie al heel veel fans, en ik ga straks de fotos doorsturen naar jullie chinese fan in zweden! Jullie worden op de voet gevolgd door iedereen, maar kan het niet gewoon allemaal in het engels want ik moet het de hele tijd vertalen! Dikke tus! Li -
16 November 2006 - 18:34
Es:
Waaaaahhhhh superkick!! Alleen die -13 graden bezorgde me flink wat kippenvel brrrrrrrrrrr!!!! Echt gaaf elke keer weer van jullie avonturen te mogen genieten,een beetje vakantie in herfstig saai NL :D Enne die wiet langs de weg zou hier ook helemaal geen probleem zijn heheh...
Warme knuffel en kusjes -
16 November 2006 - 18:49
Papa Wim:
Fijn, zo'n multifunctionele bonuskaart van AH. En wat zullen jullie lenig en soepel worden met die cursus........
Heel veel plezier! -
16 November 2006 - 23:10
Jildez:
Hoi Rienke en Martine! Jemig, wat een geweldig avontuur! Superleuk om te lezen wat jullie allemaal doorstaan daar! En die kou!! Jemig de pemig! Leuk wel die afwisseling met een weekje Tai Chi; echt iets voor jou Rienkie! Zo soepel! Heel veel plezier maar weer! Hoe lang blijven jullie eigenlijk nog? -
17 November 2006 - 02:04
ET:
Dit is voor het eerst dat ik lees dat een bonus kaart van de AH echt een nuttig doeleind heeft !!
Dames blijf komen met deze mooie verhalen en avonturen,tis echt onwijs gaaf om alles mee te lezen !!
veel s6 en zeker veel plezier
Eef (ET) -
17 November 2006 - 13:10
Nicolien:
wooouuuuwwww! Wat een mooie verhalen en adembenemende foto's weer!!!
Ik wist niet dat de sint zijn pieten daar vandaan haalden ;) heb je die piet nog wat mee gegeven voor ons? want zaterdag komt hij in middelburg aan.
xxxxxx nicolien -
17 November 2006 - 16:41
Maaike:
WOWIE!! Meiden wat gaaaaf!! Wat een avontuur! Ik heb weer ontzettend genoten van jullie verhaal, ik ga elke keer echt weer ff voor zitten! Veel rek-en-strek plezier! :) X! -
18 November 2006 - 10:26
Nanette:
Hey meiden!!!
De foto's hebben een hoog Efteling gehalte.. tulbanden enzo.
Gelukkig hebben jullie het nog steeds naar je zin, dat kan haast niet anders. Ik zal de Sint de groetjes doen. Enh martine, ik heb je kaart ontvangen, hoor!!! -
18 November 2006 - 20:31
Margriet:
Hallo Meisjes,
Van de week kon ik niet op de site antwoorden, nu weer wel,ik had wel een reaktie gestuurd aan Rienke via de mail. Ik vond zowel de foto"s als de verhalen weer prachtig en dus behoorlijk jalouzie-opwekkend!Vandaag stond ik bij de BOOGAARD in de file voor Sint en zijn pieten, weer eens wat anders (-: maar de goede Sint zal vast wel iets achterlaten voor jullie! Veel liefs van Margriet -
19 November 2006 - 09:51
Eef:
Hey dudes! Super leuk die foto´s met ondertitel! :-) Ik hoor het wel weer, jullie vermaken je wel! Heel veel plezier nog en ik mail volgende week!
Dikke kus! Eef -
19 November 2006 - 15:48
Marg:
Wat een verhalen weer, ik ben echt stinkend jaloers! Die foto's zijn echt heel mooi, ik zie het helemaal voor me hoe jullie met zijn tweeen die bergen bedwingen en de kou trotseren, joehoe!! Geniet er van! Dikke kus! -
19 November 2006 - 20:30
Marcel:
geweldig verhaal weer en schitterende foto's Weer ff heel leuk om jullie verhaal met foto's te zien en ja...... jaloers... -
20 November 2006 - 14:28
Simone:
Heeej meiden,
Ik probeerde jullie te bellen! Maar kreeg een een of ander chinees vrouwtje aan de lijn... Nou is het zo dat mijn chinees niet al te best is dus heb ik maar weer opgehangen! Hoe is het met de lengte van jullie spiertjes? Kunnen jullie inmiddels al benen in nekken leggen? Of passen jullie al i een kubus van 50 vierkante cm? Probeer nog een keer te bellen! Dikke kus -
21 November 2006 - 03:52
Patries!:
Jihaaa, wat een supercoole foto's weer! Haha, die mensen daar! Al wat leuke modetrends opgepuikt? Heb je ze daar al het Theo theo dansje geleerd, ti? Have fun!
Veel plezier vanuit Aussi!
xxx Patries
22 November 2006 - 19:47
Git:
lieve meiden, blij dat jullie nog heelhuids zijn en rienke, moest meteen aan de fitness denken.die kleurenkleren/hoeden/petten vind ik trouwens hartstikke mooi en t kleurt zo leuk bij t landschap! maar t mooist vind ik die witwater baden,.realiseer dat hier maar eens en dat t druk wordt! knuffels en let opelkaar en de yaks! -
27 November 2006 - 02:07
Karen:
Wat een meeeegaaa mooi verhaal en die foto's!! Echt super! Geniet van de dolphins in Laos ;-) en zie jullie in Siem Riep!! KUS -
02 December 2006 - 04:46
David And Jean Smith:
Enjoyed meeting you at Sean's in Tiger Leaping Gorge.
Hope you continue to have a great adventure. Visit us in Colorado.
dsmith7@unl.edu